Συνάντηση γειτονιάς στην Πλώσταινα

Την Τετάρτη, 8 Μαΐου, συνεχίσαμε τις συναντήσεις γειτονιάς και βρεθήκαμε στη δυτική πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα στη συνοικία της Πλώσταινας. Ίσως κάποιος να θεωρεί ότι τα προβλήματα σε αυτή τη γειτονιά είναι λιγότερα μιας και δημιουργήθηκε τα τελευταία 30-35 χρόνια μετά την παραχώρηση από το Δημόσιο των περισσοτέρων οικοπέδων. Ωστόσο, αποδείχθηκε από το διάλογο που είχαμε με τους κατοίκους, ότι τα προβλήματα είναι αρκετά.

Οι κάτοικοι ζητούν περισσότερη σήμανση και πεζοδρόμηση ειδικά γύρω από τα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς και απόδοση αριθμών στις οικίες τους. Σε πολλούς δρόμους, αριστερά και δεξιά της οδού Κύπρου, δεν γίνεται σωστή αποστράγγιση των όμβριων υδάτων ενώ σε άλλους υπάρχει η ανάγκη ασφαλτόστρωσης. Οι δημόσιοι χώροι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι πλατείες, το σιντριβάνι και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ζητήθηκε να έχουν τακτικότερη φροντίδα. Παράλληλα επισήμαναν την απουσία παιδικής χαράς. Παρατήρησαν την ανεπάρκεια των κάδων περισυλλογής των σκουπιδιών, την έλλειψη αστυνόμευσης, τη συγκέντρωση αδέσποτων σκύλων και τον ελλιπή νυχτερινό φωτισμό σε μερικά σημεία της περιοχής. Επίσης επισημάνθηκε η έντονη δυσοσμία που προέρχεται κατά περιόδους από τη λιμνοθάλασσα και τη θερμάστρα των αλυκών και την έλλειψη χημικών τουαλετών στο χώρο της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου. Οι κάτοικοί ανέφεραν το γεγονός ότι οι αποχετεύσεις σε αρκετά σημεία καταστρέφονται από τις ρίζες των δέντρων που μπαίνουν στους σωλήνες. Εξέφρασαν το παράπονο ότι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για την αναμόρφωση της οδού Κύπρου και έθιξαν το ζήτημα της υπογειοποίησης παντός είδους δικτύων και ιδιαίτερα του ηλεκτρικού. Τέθηκε ο προβληματισμός, εάν θα υπάρξει αξιοποίηση του ακινήτου του Ιδρύματος Κυριαζή (παλαιό 2ο Γυμνάσιο). Παράλληλα αναδείχθηκαν και νέα προβλήματα όπως η ηχορύπανση, που για τα σπίτια του νότιου τομέα της περιοχής δημιουργείται το καλοκαίρι από τη μουσική των μαγαζιών του λιμανιού αλλά και για τα σπίτια του βόρειου τομέα από τον έντονο θόρυβο του εξωτερικού κλιματιστικού της Περιφερειακής Ενότητας, όπως και το ακατάλληλο για περπάτημα πεζοδρόμιο της περιμετρικής οδού.

Στα περισσότερα προβλήματα οι κάτοικοι πρόκριναν ως λύση, να αναλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες η εκάστοτε δημοτική αρχή. Να γίνονται μελέτες από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να προβλέπουν τυχόν αστοχίες που μπορεί να δημιουργηθούν, επίσης ότι είναι επιβεβλημένο όταν γίνεται ένα έργο να υπάρχει συντονισμός ΔΕΥΑΜ, ΟΤΕ, ΔΕΔΗΕ.
Παράλληλα το τμήμα πρασίνου να δώσει βάση στους κοινόχρηστους χώρους, να ενεργοποιηθεί η δημοτική αστυνομία και να εφαρμοστούν οι νόμοι. Οι κάτοικοι μίλησαν για την ανάγκη καταφυγίου αλλά και της στείρωσης των αδέσποτων σκύλων, τη δημιουργία σημείων ανακύκλωσης και την προστασία της λιμνοθάλασσας. Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται περαιτέρω ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Σας περιμένουμε στην επόμενη συνάντηση γειτονιάς, στην πλατεία Συνοικισμού, την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 18.00 και την Κυριακή 19Μαΐου, στις 19.00 στην κεντρική Πλατεία Μεσολογγίου!

No Comments