Συνέντευξη _ Αφροδίτη Μπαρμπετάκη

  1. Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική, εσύ αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τι σε ώθησε σε μια τέτοια απόφαση;

Πιστεύω ότι οι πολίτες δεν απαξιώνουν τόσο την πολιτική. Η απογοήτευση που βιώνουμε όλοι μας προέρχεται από την δυσλειτουργία βασικών δομών της κοινωνίας μας. Απ’ αυτόν το διαρκή αγώνα της πλοήγησης και επιβίωσης μέσα  στις υπάρχουσες κρατικές και αυτοδιοικητικές δομές αλλά και την κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει κόπωση στους περισσότερους πολίτες.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά σε αυτοδιοικητικό επίπεδο αποτελεί έκφραση του ότι δεν θέλω να περιμένω για το τι κάνουν οι άλλοι για μένα, αλλά να προσφέρω την ενέργεια μου, όση έχω ακόμη, για την πόλη που αγαπώ, έτσι ώστε να την οδηγήσω με τις όποιες γνώσεις μου ένα βήμα παραπέρα

 

 2.  Γιατί επέλεξες το Συμβούλιο Κοινότητας και όχι μια προσπάθεια να εκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Πάντα με απασχολούσαν οι ανάγκες της πόλης, της γειτονίας, που ζω και μεγαλώνουν τα παιδιά μου, της καθημερινότητας που βιώνω, που βιώνουμε όλοι μας. Θεώρησα ότι πρέπει να αρχίσω από το έλασσον για να φτάσω στο μείζον, επιπλέον δεν επιθυμούσα να στρατευθώ σε κάποιον συνδυασμό που στηρίζεται από κομματικούς μηχανισμούς. Όταν μου έγινε πρόταση να συμμετάσχω στον συνδυασμό «για την Κοινότητα Μεσολογγίου» δέχτηκα αμέσως, βλέπωντάς το ως μια ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους ικανούς, με κοινό όραμα και κοινό τόπο: την Αγάπη για το Μεσολόγγι, τον τόπο μας.

 

3. Θεωρείς ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας είναι αρκετές ώστε να μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών;

Πιστεύω πως ναι. Ο ρόλος του συμβουλίου Κοινότητας είναι ουσιαστικός αφού αφενός έχει λόγο για το πού θα δαπανούνται τα χρήματα που αφορούν την πόλη και αφετέρου εκφράζει θεσμοθετημένη γνώμη για την διαχείριση πολλών θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Σημαντικό επίσης θεωρώ και την ενεργοποίηση των συναντήσεων της Γειτονιάς, από τις οποίες μεταφέρονται προς την κεντρική διοίκηση τα προβλήματα και οι προτάσεις των πολιτών.

 

4.  Ποια αξιολογείς ότι είναι τα βασικά προβλήματα της κοινότητας Μεσολογγίου;

Τα Προβλήματα της καθημερινότητας είναι ορατά και γνωστά σε όλους. Η καθαριότητα της Πόλης, η διαχείριση των αδέσποτων, ο φωτισμός της Πόλης, η ύπαρξη μίας μόνο Παιδικής Χαράς που τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας, η αστυνόμευση της Πόλης, το αποχετευτικό σύστημα το οποίο σε μερικές περιοχές δεν υπάρχει καθόλου, η οδοποιία, η οποία επισκευάζεται επιφανειακά, η έλλειψη «μάστερ πλαν» στο λιμάνι, η έλλειψη συγκοινωνιακής μελέτης, η μαρίνα που που δεν επιτελεί το σκοπό της, τα κτήρια ιστορικής σημασίας και αλλά διατηρητέα που ενώ προσθέτουν χαρακτήρα στην πόλη έχουν αφεθεί να καταρρεύσουν, η μη ολοκληρωμένη πολιτιστική διαχείριση και προβολή αυτών, η διαχείριση της λιμνοθάλασσας και πολλά άλλα.

Ωστόσο θεωρώ ότι το βασικό πρόβλημα της πόλης είναι η έλλειψη οράματος και η έλλειψη μιας συνολικής διαχείρισης που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της πόλης, αξιοποιώντας το καταπληκτικό φυσικό τοπίο, συνδυάζοντάς το με μια λειτουργική και καθαρή πόλη που φέρει την γοητεία της ιστορικότητας της και την μοντέρνα διαχείριση της. Ενός οράματος που θα βασίζεται δηλαδή στο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα το όνομά, που έχει καταχωρηθεί ως πολύτιμο brand name στις συνειδήσεις παγκοσμίως.

 

5.  Σε περίπτωση που εκλεγείς, σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι θα είσαι πιο αποτελεσματικός ώστε να ασχοληθείς με αυτόν;

Είμαι πολυσχιδής προσωπικότητα και θα μπορούσα να βοηθήσω σε διάφορους τομείς. Όμως λόγω των γεωπονικών σπουδών μου και της μεταπτυχιακής και διδακτορικής εξειδίκευσης μου στην εντομολογία, πιστεύω, ότι θα μπορούσα να εμπλακώ και να βοηθήσω σε θέματα όπως: το πράσινο της πόλης, η καθαριότητα, ο έλεγχος εντόμων υγειονομικής σημασίας (κουνούπια, κατσαρίδες), η αξιοποίηση του μετώπου της λιμνοθάλασσας.

 

6. Πώς οραματίζεσαι να είναι το Μεσολόγγι σε 4 χρόνια από τώρα;

Σε 4 χρόνια από τώρα, θα ήθελα η Ι.Π. του Μεσολογγίου να στέκεται στο ύψος του ονόματός της. Να έχει αναδεχθεί η ιστορικότητάς της, να είναι μια πόλη που να προκαλεί το θαυμασμό και την περηφάνια των κατοίκων της αλλά και τον θαυμασμό των τουριστών που θα την επισκέπτονται. Θεωρητικό; Όχι. Εφικτό; Ναι. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, ανιδιοτέλεια, στόχους, σχέδιο  και πολλή δουλειά.

 

7.  Το 2026 είναι οι επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο, ουσιαστικά το Μεσολόγγι γίνεται το επίκεντρο του κόσμου για ένα χρόνο. Τί χρειάζεται να κάνει ο Δήμος ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την συγκυρία;

Ναι, το 2026 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την μέρα που αυτό το «Αλωνάκι» έγραψε την δική του σελίδα δόξας στην ιστορία. Το νόημα αυτής της θυσίας, της ανιδιοτέλειας και της σύμπραξης όλων των δυνάμεων προς το κοινό όφελος, της εκούσιας πορείας προς τον θάνατο και την ελευθερία, παρά προς την ζωή και την υποδούλωση, της υπέρβασης πάνω από την ανθρώπινη φύση. Πρόκειται για  την μοναδική στον κόσμο συλλογική απόφαση για ελευθερία, ως απάντηση στο δίλλημα ελευθερία ή θάνατος. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν «σημαία» για τις δημοτικές αρχές από σήμερα κιόλας, έτσι ώστε άμεσα να δημιουργηθεί το πλαίσιο και οι υποδομές, ώστε η πόλη το 2026 να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει όποιον επιθυμήσει να «κοινωνήσει» μαζί με τους κατοίκους το νόημα της Εξόδου. Η πόλη έχει μια θαυμάσια ευκαιρία να δημιουργήσει της κατάλληλες υποδομές και με διάφορες συμμετοχικές εκδηλώσεις να καλλιεργήσει την κουλτούρα της, η οποία θα την ακολουθεί και μετά το 2026.

 

No Comments