Συνέντευξη _ Άντα Χαλαζιά

1. Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική, εσύ αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτήν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τι σε ώθησε σε μια τέτοια απόφαση;

Οι υποθέσεις της πόλης πάντα με απασχολούσαν και προσπαθούσα μέσα από συλλογική δράση για τις κοινές διεκδικήσεις, κι αυτό γιατί, την ενασχόληση με τα κοινά, πάντα τη θεωρούσα υποχρέωση του κάθε πολίτη.
Όποτε έχω την ευχέρεια και μου δίδεται η δυνατότητα να συνεργαστώ στην επίτευξη των διεκδικήσεων της πόλης και της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης, προσπαθώ να συμβάλλω
Δεν θεωρώ ότι οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική. Απαξιώνουν ίσως τον τρόπο με τον οποίο ασκείται αυτή.

2. Γιατί επέλεξες το Συμβούλιο Κοινότητας και όχι μια προσπάθεια να εκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Κλήθηκα από αγαπημένους και άξιους συμπολίτες μου να συνεργαστούμε για τη συνδιαμόρφωση και τη διεκδίκηση των επιλογών της κοινότητάς μας και ήταν μια πρόσκληση που δεν θα μπορούσα να αρνηθώ. Πήρα αυτή την απόφαση, όπως και άλλες στο παρελθόν, έχοντας στο νου μου τα λόγια του αγαπημένου Castaneda:

“Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε μονοπάτι κάνε την ερώτηση: Έχει αυτό το μονοπάτι καρδιά; Αν ναι είναι καλό.».

Το Συμβούλιο της κοινότητας φαντάζει σε μένα, ένα από αυτά τα μονοπάτια που εάν τελικά το περπατήσω, θα είμαι ίσως περισσότερο αποτελεσματική και ωφέλιμη, κι αυτό γιατί με τα θέματα της πόλης μου είμαι περισσότερο εξοικειωμένη.

3. Θεωρείς ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας είναι αρκετές ώστε να μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών;

Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου της κοινότητας είναι πολύ σημαντικές και ο ρόλος που καλείται να αναλάβει είναι εξαιρετικά χρήσιμος. Θα πρέπει να αξιοποιείται αποφασιστικά από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα από τα καθήκοντα του Συμβουλίου είναι να αφουγκράζεται τις απόψεις και τις επιθυμίες των κατοίκων που εκπροσωπεί. Τα έργα και οι δράσεις που γνωμοδοτεί και προτείνει να υλοποιηθούν, να αντανακλούν τη στενή και άμεση αλληλεπίδραση με τους κατοίκους που εκπροσωπεί, προσδοκώντας στη βελτίωση της καθημερινότητάς της κοινότητας σε περιόδους μάλιστα που οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι ποτέ επαρκείς.
Για να έχει όμως το Συμβούλιο αποτελεσματική δράση, θα πρέπει το κάθε μέλος του Συμβουλίου να βρίσκετε σε συνεχή επαγρύπνηση, να κουβαλά μέσα του τη βαθιά επιθυμία να συμβούν σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη, να αισθάνεται ότι μόνο του δεν μπορεί να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει, να σχεδιάζει και να προτείνει με βάση το κοινό συμφέρον εκδηλώνοντας έτσι το σεβασμό του απέναντι σε κάθε πολίτη και να έχει την απόλυτη σιγουριά ότι θα περπατήσει αυτό το μονοπάτι έντιμα.

4.Ποια αξιολογείς ότι είναι τα βασικά προβλήματα της κοινότητας Μεσολογγίου;

Κατά την άποψή μου, ένα βασικό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί αρκετά και που σίγουρα πιστεύω το γνωρίζετε και μάλλον θα μπορούσε να θεωρηθεί ως γενεσιουργός αιτία και για πολλά άλλα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας, είναι η μείωση των νέων και των πιο παραγωγικών ηλικιών. Η πλειονότητα των νέων συμπολιτών μας, δεν επιλέγουν την επιστροφή τους στην πόλη που μεγάλωσαν. Η γήρανση του πληθυσμού και η συρρίκνωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού είναι βέβαια πανελλαδικό φαινόμενο αλλά θεωρώ ότι στη δική μας πόλη έχει εκδηλωθεί τελευταία πολύ πιο έντονα. Είναι ένα πρόβλημα πολυδιάστατο και που η έλλειψη θέσεων εργασίας είναι βαρύνουσας σημασίας και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Οι πυλώνες οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης όπως ένα Πανεπιστημιακό ίδρυμα, η Μαρίνα στο λιμάνι, και η κάθε είδους υποδομή που θα μπορούσε να στηρίξει τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών ή πολιτιστικών γεγονότων ή τουριστικών δραστηριοτήτων είναι στοιχήματα δυστυχώς που δεν έχουν κερδηθεί έως σήμερα και απαιτείται περισσότερη προσπάθεια και οργάνωση.
Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, των κτηριακών υποδομών, και του ανθρώπινου δυναμικού ίσως αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις για την ανάκαμψη.
Υπάρχουν βεβαίως πολλά ζητήματα στην πόλη μας, άλλα μεγάλα άλλα μικρότερα και τα οποία με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και τη συνδρομή των ενεργών συλλογικοτήτων των κατοίκων, μπορούν θα έχουν θετική έκβαση.

5. Σε περίπτωση που εκλεγείς, σε ποιόν τομέα πιστεύεις ότι θα είσαι πιο αποτελεσματική ώστε να ασχοληθείς με αυτόν;

Με ενδιαφέρουν αρκετά, και λόγω κυρίως της ειδικότητάς μου, ζητήματα που σχετίζονται με την Ανάπτυξη Στρατηγικών διαχείρισης περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων και ζητημάτων που αφορούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Πιστεύω ότι ο τόπος που βρίσκεται η πόλη μας, μπορεί να γίνει ένα επιτυχημένο παράδειγμα καλών πρακτικών Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Θα μπορούσα επίσης να συνεισφέρω σε ενέργειες εξωστρέφειας με σκοπό την ανάπτυξη ενός ξεχωριστού τουριστικού προφίλ για τον τόπο μας. Είμαι βέβαια διαθέσιμη να διερευνήσω κάθε άλλο ζήτημα που θα μας απασχολήσει.

6. Πώς οραματίζεσαι να είναι το Μεσολόγγι σε 4 χρόνια από τώρα;

Οραματίζομαι τη πόλη μας ως μια σύγχρονη πόλη, να σφύζει από ζωή, και όλοι οι κάτοικοι κάθε ηλικίας να τη σέβονται και να την τιμούν έμπρακτα.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες να παρέχονται με σύγχρονο τρόπο και να υποστηρίζουν την αειφορία σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους.
Να έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς ευαισθησίας και αξιόπιστης επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, υγεία, φτώχεια).
Τα μικρά αλλά τόσο ουσιαστικά για την καθημερινότητα των πολιτών προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στις γειτονιές όπως η έλλειψη ασφαλτοστρωμένων δρόμων και ασφαλών ποδηλατοδρόμων, κακότεχνα και ανύπαρκτα πεζοδρόμια, η έλλειψη φωτισμού και η ανυπαρξία σήμανσης, να μην υφίστανται πλέον.
Οι δρόμοι που συνδέουν την πόλη με τις γειτονικές πόλεις να βελτιωθούν με τέτοιο τρόπο που να είναι ασφαλείς για τον καθένα που κινείται, με τη χρήση οποιουδήποτε μέσου. Να έχουμε λύσει το θέμα των αδέσποτων. Να έχει αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα κάθε μορφής.
Να έχουν ανακαινιστεί και αξιοποιηθεί τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα.

7. Το 2026 είναι η επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο, ουσιαστικά το Μεσολόγγι γίνεται το επίκεντρο του κόσμου για ένα χρόνο. Τί χρειάζεται να κάνει ο Δήμος ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την συγκυρία;

Τέθηκε πολύ σωστά. Το 2026 Μεσολόγγι γίνεται το επίκεντρο του κόσμου. Ο Δήμος θα πρέπει να κάνει ότι χρειάζεται έτσι ώστε ο κάθε άνθρωπος να αισθανθεί τη μεγαλοσύνη της ιστορίας που κληρονόμησε αυτή η πόλη. Οι εκδηλώσεις θα μπορούσαν να έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα και λόγω του κύματος φιλελληνισμού που είχε αναπτυχθεί. Έτσι θα προκύψει αμοιβαίο όφελος και για τον κόσμο και για την Πόλη μας!

No Comments