Συνέντευξη _ Γιώργος Λαμπρόπουλος

Είναι επιβεβλημένο να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που ζητάνε τη ψήφο μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.
Πώς σκέφτονται για την πόλη, τί σχέδια έχουν, γιατί συμμετέχουν στις εκλογές;
Σε αυτά τα πλαίσια, ο Γιώργος Λαμπρόπουλος, υποψήφιος με τον συνδυασμό “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”, διεκδικώντας τη συμμετοχή του στο Τοπικό Συμβούλιο, απαντά σε 7 ερωτήσεις!

1.Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική, εσύ αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τι σε ώθησε σε μια τέτοια απόφαση;

Η ντροπή. Ντρέπομαι, βλέποντας τα ανίψια μου και τους φίλους τους να ζουν σε μια πόλη που δεν τους έχουμε δημιουργήσει μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής και επιθυμούν από τα 15 να την εγκαταλείψουν. Επίσης ντρέπομαι τη μητέρα μου και κατ’ επέκταση τους ηλικιωμένους ανθρώπους, να κυκλοφορούν στην πόλη με φόβο μη τους χτυπήσουν τα μηχανάκια, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα στους πεζόδρομους και τα αδέσποτα ζώα, τα οποία βέβαια δεν ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκονται. Φέρτε ως εικόνα στο μυαλό σας την παραλία της Αγίας Τριάδας, που υποτίθεται απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κανένας σεβασμός. Προφυλακτικά και φαγωμένες από την αλμύρα ξύλινες κατασκευές και όμως θέλουμε ιαματικό τουρισμό. Αναμφισβήτητα η περιοχή μας είναι υπέροχη και με λίγη προσπάθεια μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ζούμε σε μια όμορφη και φιλική για όλους τους κατοίκους, πόλη. Σίγουρα αξίζει η προσπάθεια.

2.Γιατί επέλεξες το Συμβούλιο Κοινότητας και όχι μια προσπάθεια να εκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Με το νόμο που γνωρίζουμε ως “Καλλικράτης”, δηλαδή τη συνένωση των περιοχών, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο έχουν στην αρμοδιότητα τους μια τεράστια περιοχή ευθύνης. Συνεπώς χρειάζονται ισχυρά Συμβούλια Κοινότητας, τα οποία να ιεραρχούν τα ζητήματα, να διεκδικούν τις λύσεις και να ενημερώνουν τους κατοίκους της περιοχής για την έκβαση τους. Σκεφτείτε ότι η περιοχή Φραγκουλαίικα, που είναι μετά το μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας, ανήκει στο δήμο μας. Όπως χρειάζονται ισχυρή φωνή να εκπροσωπεί την περιοχή τους, έτσι αντίστοιχα χρειάζεται και η πόλη του Μεσολογγίου.

3. Θεωρείς ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας είναι αρκετές ώστε να μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών;

Ναι, έχει αρκετά εργαλεία για να βοηθήσει θετικά την πόλη. Μεγάλο ρόλο όμως διαδραματίζει ποια άτομα απαρτίζουν το Συμβούλιο Κοινότητας και εάν το Προεδρείο πρόσκειται στον εκάστοτε δήμαρχο ή διεκδικεί χωρίς περιορισμούς. Συνεπώς, ας προσέλθουμε στις κάλπες με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και όχι βάση συγγενικών σχέσεων. Άλλωστε δεν έχει νόημα να ευημερούν λίγοι. Εάν αναπτυχθεί ορθολογικά η πόλη, θα δοθεί η δυνατότητα να ευημερήσει ολόκληρος ο πληθυσμός.

4.Ποια αξιολογείς ότι είναι τα βασικά προβλήματα της κοινότητας Μεσολογγίου;

Ακόμα παλεύουμε να πετύχουμε τα αυτονόητα, ας μιλήσω όμως συγκεκριμένα για τον οικονομικό τομέα. Βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συνεχής τρόπος εισροής χρήματος και ανακυκλώνουμε το υπάρχον. Θεωρώ βασική προτεραιότητα, η οποία θα λειτουργήσει άμεσα με θετικό πρόσημο στην πόλη, τον προσανατολισμό στην φιλοξενία ιστιοπλοϊκών σκαφών. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθεί η οικονομία, ταξιδιώτες που συνήθως σέβονται την πόλη που επισκέπτονται θα έρχονται τουλάχιστον 7 μήνες το χρόνο, αλλά και πολλοί κλάδοι επαγγελμάτων θα παρατηρήσουν αύξηση της εργασία τους.

5.Σε περίπτωση που εκλεγείς, σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι θα είσαι πιο αποτελεσματικός ώστε να ασχοληθείς με αυτόν;

Μπορώ να συνεισφέρω αποτελεσματικά σε ομάδες που λειτουργούν με σεβασμό, ειλικρίνεια και εργάζονται για να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στα ζητήματα της καθημερινότητας της πόλης.

6.Πώς οραματίζεσαι να είναι το Μεσολόγγι σε 4 χρόνια από τώρα;

Οραματίζομαι να ζω σε μια πόλη που η Δημοτική Αρχή να σέβεται τον πολίτη, να τον υπηρετεί και να τον διευκολύνει. Να έχουν γίνει τα αυτονόητα και να έχουμε αξιοποιήσει αυτή την παραδεισένια περιοχή. Θα ήθελα να δω τους φίλους μου να γυρνάνε πίσω, αυτό ίσως είναι ένα ισχυρό κριτήριο ότι κάτι αλλάξαμε προς το καλύτερο.

7.Το 2026 είναι οι επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο, ουσιαστικά το Μεσολόγγι γίνεται το επίκεντρο του κόσμου για ένα χρόνο. Τί χρειάζεται να κάνει ο Δήμος ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την συγκυρία;

Γενικά είναι σημαντικό να υπάρχει στοχοθεσία, να έχεις αποφασίσει τι θες και πως θα το κάνεις, ειδάλλως κάνεις κύκλους. Έτσι και στην πόλη, χρειάζεται να αποφασίσουμε το “Τι” θέλουμε να κάνουμε. Έπειτα το “Πως” θα το κάνουμε και τέλος μέχρι “Πότε” θα το κάνουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, η ημερομηνία 2026, μοιάζει σαν από μόνο του το Μεσολόγγι να αποφασίζει το μέχρι “Πότε”. Εμείς πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά και εντατικά για το “Τι” θα κάνουμε και για το “Πως” θα το κάνουμε. Μερικά “Τι” λοιπόν. Να αξιοποιηθεί το παραθαλάσσιο μέτωπο και η λιμνοθάλασσα, ο δρόμος της Τουρλίδας να ολοκληρωθεί, να αναδείξουμε το γραφικό τοπίο της πόλης, να γίνουμε πιο καθαροί, να βρούμε λύση με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, να φτιάξουμε ένα ασφαλές και μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, να εφαρμόσουμε έναν σύγχρονο κυκλοφοριακό σχεδιασμό, να δημιουργήσουμε ένα κέντρο νεότητας, να ενισχύσουμε τον εναλλακτικό/ αθλητικό τουρισμό. Εν γένει να προσέξουμε την ουσία όλων των κομματιών που αποτελούν την πόλη και θα είμαστε έτοιμοι για το 2026. Για την ακρίβεια, θα έχουμε βάλει πολύ γερές βάσεις για το 2030, όπου είναι τα 200 χρόνια από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους και ουσιαστικά άλλο ένα έναυσμα για το Μεσολόγγι.

No Comments