Συνέντευξη _ Μάριος Βλαχογιάννης

1. Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική, εσύ αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τι σε ώθησε σε μια τέτοια απόφαση;

Κατά την άποψη μου, οι πολίτες δεν απαξιώνουν την πολιτική ως επιστήμη αλλά απαξιώνουν μια μερίδα πολιτικών προσώπων για τις απόψεις και για τους χειρισμούς τους σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Μέσω της εργασίας μου καθημερινά έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο, ακούω γνώμες και προτάσεις για τα προβλήματα του τόπου μας και θεωρώ πως ήρθε η ώρα να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά για να βοηθήσω από την πλευρά μου να καλυτερεύσει η καθημερινότητα της πόλης μας.

2. Γιατί επέλεξες το Συμβούλιο Κοινότητας και όχι μια προσπάθεια να εκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Οι λόγοι που επέλεξα το Συμβούλιο Κοινότητας είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος του βάσει της νέας νομοθεσίας και οι μεγάλες πιθανότητες που υπάρχουν να είναι ανεξάρτητο από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Αυτό που εκτιμώ είναι πως ο συνδυασμός μας απαρτίζεται από αξιόλογους ανθρώπους, ο καθένας στο είδος του, νέους σε ηλικία με καινούργιες ιδέες και όρεξη να προσφέρει. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό το γεγονός πως ο συνδυασμός ¨Για την Κοινότητα Μεσολογγίου¨ είναι ανεξάρτητος και έξω από την «πολιτική ομπρέλα» οποιονδήποτε κομματικών πεποιθήσεων και αρχών.

3. Θεωρείς ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας είναι αρκετές ώστε να μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών;

Όταν θέματα, όπως η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μέριμνα για την αποκατάσταση ζημιών και τη συντήρηση της δημοτικής περιουσίας είναι ζητήματα της καθημερινής μας ενασχόλησης, αντιλαμβάνεται ο καθένας πως ο πρωταρχικός ρόλος του Συμβουλίου Κοινότητας είναι η βελτίωση της διαβίωσης του πολίτη στον τόπο μας. Επομένως θεωρώ πως τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας θα είναι άμεσα αντιληπτά από όλους προσθέτοντας αξία στην καθημερινότητα μας.

4. Ποια αξιολογείς ότι είναι τα βασικά προβλήματα της κοινότητας Μεσολογγίου;

Τα προβλήματα της πόλης μας είναι πολλά. Πολλά από αυτά ουσιώδεις και καθημερινά, όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων και οι χώροι στάθμευσης, η αξιοποίηση των πλατειών, παιδικών χαρών, αθλητικών εγκαταστάσεων που η επίλυσή τους θα επιφέρει άμεσες αλλαγές και βελτιώσεις στον τρόπο ζωής μας. Υπάρχουν και ζητήματα μείζονα όπως η ανάπτυξη της πόλης μας στον τομέα της προσέλκυσης ξένου κόσμου και κεφαλαίου (Τ.Ε.Ι., Μαρίνα, Λιμάνι-ακτοπλοϊκή γραμμή) και η αξιοποίηση και προώθηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων (Ιαματικά λουτρά, Αλυκές, Τουρλίδα, Ιστορία του Μεσολογγίου), τα οποία θα δώσουν πραγματική πνοή στην πόλη μας.

5. Σε περίπτωση που εκλεγείς, σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι θα είσαι πιο αποτελεσματικός ώστε να ασχοληθείς με αυτόν;

Απασχολούμαι στον επισιτιστικό κλάδο, στον τομέα της εστίασης και θεωρώ ότι πιο αποτελεσματικός θα είμαι σε ότι σχετίζεται με τον τουρισμό και την προώθηση της τοπικής μας ταυτότητας. Παρόλα αυτά νιώθω ικανός να ανταπεξέλθω και σε άλλες αρμοδιότητες που ενδέχεται να μου ανατεθούν.

6. Πώς οραματίζεσαι να είναι το Μεσολόγγι σε 4 χρόνια από τώρα;

Οραματίζομαι την πόλη μας μια σύγχρονη πολιτεία που θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Να μπορεί να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών με ασφάλεια και άνεση και να προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις ενασχόλησης σε όλους τους τομείς.

7. Το 2026 είναι οι επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο, ουσιαστικά το Μεσολόγγι γίνεται το επίκεντρο του κόσμου για ένα χρόνο. Τί χρειάζεται να κάνει ο Δήμος ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την συγκυρία;

Να αδράξει την ευκαιρία. Η “Έξοδος” των Μεσολογγιτών έμεινε χαραγμένη με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία κι εμείς ως απόγονοι αυτών των αγωνιστών έχουμε χρέος να διατυμπανίσουμε σε όλη την ανθρωπότητα τα ιδανικά μας. Μέσα από συλλογικές προσπάθειες πρέπει να καταστήσουμε την πόλη μας θελκτική στους επισκέπτες, συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν αλλά και με το βλέμμα μας στο μέλλον.

No Comments