ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Η ευφυΐα είναι απαραίτητη προϋπόθεση των ανθρώπων που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την πολιτική, δηλαδή με τη διακυβέρνηση ενός κράτους, μιας περιφέρειας, ενός δήμου, μιας πόλης.
Για την προάσπιση των δικαιωμάτων, ακόμα και μιας γειτονιάς, χρειάζεται οι άνθρωποι που ζητούν και αναλαμβάνουν αυτό το δύσκολο έργο, να έχουν οξυδέρκεια και γρήγορη αντίληψη των καταστάσεων, ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα το κοινό συμφέρον.
Οι ευφυείς άνθρωποι διακρίνονται από το χαρακτηριστικό ότι ακούνε τον συνομιλητή τους. Έχουν αυτοσυγκράτηση, αναγνωρίζουν όταν δεν έχουν γνώση πάνω σε κάποιο θέμα, έχουν το σθένος να αλλάζουν τις λανθασμένες αποφάσεις τους και δεν συγχέουν την ευφυΐα με την πονηριά.
Η Τηλεδιάσκεψη είναι η μέθοδος με την οποία οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών κρατών λαμβάνουν τις αποφάσεις τους. Τα πολιτικά συμβούλια των κομμάτων, οι επιχειρήσεις, οι μαθητές, ακόμα και οι παππούδες για να βλέπουν τα εγγόνια τους, εξοικειώνονται με αυτό τον τρόπο.
Στο Μεσολόγγι όμως, δεν χρησιμοποιούμε την υγειονομική κρίση για να εκσυγχρονίσουμε τον Δήμο. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο προς όφελος μας θα λειτουργήσει εάν οι Δημοτικοί σύμβουλοι εξοικειωθούν με την Τηλεδιάσκεψη.
Πόσο χρόνο θα κέρδιζε ο κ. Δήμαρχος εάν με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό του, μπορούσε να συγκαλέσει σε συμβούλιο τις επιτροπές του Δήμου και να συνεννοηθεί άμεσα με τους Αντιδημάρχους του;
Πόσο πιο αποτελεσματική θα ήταν η διοίκηση, με άμεσο αντίκτυπο στους δημότες, εάν εφαρμόζαμε τις θετικές μεθόδους της τεχνολογίας;
Ο Δήμος Τρικκαίων άλλωστε, μας δείχνει χρόνια τον δρόμο.
Παρ’ όλα αυτά, ενώ το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων αλλά και της κοινής γνώμης εναντιώνονται στην πραγματοποίηση Δημοτικών Συμβουλίων «δια περιφοράς», η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόστηκε για ακόμα μια φορά.
Ο αναχρονιστικός, δύσκαμπτος και αδιαφανής αυτός τρόπος λήψης αποφάσεων, δεν μπορεί να επιλέγεται εν έτει 2020. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο Δήμο και να λειτουργήσουμε με σθένος και ευφυΐα.
Γιώργος Β. Λαμπρόπουλος

No Comments