ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ – ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ λόγος για τις «Ενεργειακές Κοινότητες». Όμως, περί τίνος πρόκειται; Τι σχεδιάζεται να γίνει στον Δήμο Μεσολογγίου; Συμφέρει τους Δημότες; Ποιά τα οφέλη και ποιές οι επιπτώσεις ανάλογα με την έκβαση του ζητήματος;
Με τον όρο «ενεργειακή κοινότητα» εννοούμε τη συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διαμέσου ανανεώσιμων πηγών.
Στην ευρύτερη περιοχή Μεσολογγίου, όπως μαθαίνουμε από δημοσιεύματα, εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, τα οποία αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή για το πέρασμα στη μεταλιγνιτική εποχή. Τα φωτοβολταϊκά θεωρούνται η καθαρότερη και φθηνότερη ενεργειακή τεχνολογία και η συνεχιζόμενη εξέλιξη τους οδηγεί σε ολοένα λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Δανειζόμαστε από τον ιστότοπο της Greenpeace: «με την εικονική αυτοπαραγωγή εξαλείφεται ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από νοικοκυριά, δήμους και επιχειρήσεις, δηλαδή η έλλειψη χώρου για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού (…) Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με καταναλώσεις δημοτικών κτιρίων ή με μετρητές ευάλωτων νοικοκυριών στο πλαίσιο της ηλιακής κοινωνικής πολιτικής των δήμων.»
Στον Δήμο Μεσολογγίου (Δήμος, Νομικά Πρόσωπα Δήμου και ΔΕΥΑΜ) υπάρχουν 618 παροχές ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε μήνα χρειάζεται να πληρώνουμε 618 λογαριασμούς. Το ετήσιο κόστος ηλεκτρισμού του Δήμου (Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Οινιάδες) είναι 2,4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προφανώς πληρώνονται από τους Δημότες. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσολογγίου (ΔΕΥΑΜ) χρωστάει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τη συμμετοχή μας ως Δήμος, σε μια Ενεργειακή Κοινότητα θα έχουμε τα εξής οφέλη: θα καλυφθεί η ετήσια δαπάνη που απαιτείται για ηλεκτρισμό στον Δήμο. Το χρέος της ΔΕΥΑΜ σταματάει να αυξάνεται και δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει η αποπληρωμή του. Μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου, άρα επωφελούνται οι Δημότες. Και τέλος – αλλά όχι τελευταίο – με το νέο σύστημα παραγωγής ενέργειας μειώνονται οι εκλυόμενοι ρύποι (CO2) κατά 99%.
Αυτή τη στιγμή, με όσα έχουμε υπόψιν μας υπάρχουν δύο περιπτώσεις.
Από τη μια, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καιρό τώρα, έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου (108 mega watt σε έκταση περίπου 1.300 στρεμμάτων) με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρισμού των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της Ηλείας, της Αχαϊας και της Αιτωλοακαρνανίας. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο μαθαίνουμε ότι μία από τις πιθανές επιλογές εγκατάστασης αυτού του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι το κτήμα Polder που βρίσκεται εντός του Δήμου Μεσολογγίου (μεταξύ εγκαταστάσεων Πανεπιστημίου Πατρών και Αεροδρομίου Μεσολογγίου). Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τους σχεδιασμούς αυτούς και είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων. Η ενημέρωση για τον ενδεχόμενο σχεδιασμό και η διαβούλευση είναι αναγκαία, ωστε η τοπική κοινωνία να κατανοήσει πλήρως την κατάσταση.
Αν δημιουργηθεί μία τέτοια μεγάλη επένδυση εντός του Δήμου μας, γιατί να μην συμπεριληφθούν σε αυτή και οι 618 παροχές του Δήμου Μεσολογγίου και η ΔΕΥΑΜ, ως ανταποδοτικό όφελος; Μήπως αυτή είναι η λύση στο τεράστιο πρόβλημα που λέγεται: Οφειλές και ετήσια δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου;
Από την άλλη, η συσταθείσα Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Μεσολογγίου έχει αυτή τη στιγμή άραγε, την δυνατότητα να προλάβει να διεκδικήσει μόνη της κονδύλια ύψους 6-7 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, ώστε να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του Δήμου, των νομικών του προσώπων και της ΔΕΥΑΜ; Με λίγα λόγια, μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας;
Σημαντικά ερωτήματα, εκ των οποίων, οι απαντήσεις και οι επιλογές που θα γίνουν τον επόμενο καιρό θα κρίνουν κυριολεκτικά τη βιωσιμότητα του Δήμου.
Η δημιουργία φωτοβολταικού πάρκου εντός των ορίων του Δήμου Μεσολογγίου και η συμμετοχή των 618 συνδέσεων καθώς και των ΤΟΕΒ, συμφέρει όλους συνολικά αλλά και έναν έναν ξεχωριστά.
Ως συνδυασμός προτείνουμε μια ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους, ώστε να αξιολογηθούν τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις. Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση και την διαχειριστική μας ικανότητα, είναι προτιμότερο να ενταχθούμε σε μια ευρύτερη επένδυση. Οφείλουμε να επιδιώξουμε την ένταξη του Δήμου και των νομικών του προσώπων σε μια μεγάλη Ενεργειακή Κοινότητα, αυτή της Περιφέρειας με τα ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο, θα επωφεληθούμε όλοι και μεσοπρόθεσμα το χρέος της ΔΕΥΑΜ θα μηδενιστεί.
Ωστόσο, οι αντιπρόσωποι μας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργούν με μικροπολιτική αντίληψη και δεν τους νοιάζει ούτε το μέλλον, αλλά όπως φαίνεται ούτε και το παρόν του τόπου.
Μεσολογγίτες, Αιτωλικιώτες, Οινιαδίτες, στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο (16/02/2021) παρακολουθήσαμε αψιμαχίες και αντιπαλότητες, λόγια χωρίς ουσία για τον τόπο μας. Είδαμε τον τέως δήμαρχο Νίκο Γ. Καραπάνο να κραυγάζει («τους γαμή…με») πανηγυρίζοντας, σαν να βρίσκεται σε ποδοσφαιρικό αγώνα κι όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκχυδαϊζοντας έτσι, τον πολιτικό λόγο. Σε προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξε το επεισόδιο μεταξύ νυν-Αντιδημάρχου και πρώην-Δημάρχου. Έτσι βλέπουν την ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση και ο κ. Λύρος και ο κ. Καραπάνος, ως μια μάχη εντυπώσεων και όχι ουσίας, φωτογραφίας και ατάκας και όχι σχεδιασμού και υλοποίησης. Ως μια μάχη του «εγώ» και όχι του «εμείς». Και οι υπόλοιποι, εμείς οι Δημότες, από κάθε δημοτική ενότητα, παρακολουθούμε έναν αήθη αγώνα που κρατάει χρόνια είς βάρος μας.
Είναι βέβαιο ότι ένας Δήμαρχος και τριαντατρείς Δημοτικοί Σύμβουλοι, είτε θα επωμιστούν το βάρος της αποτυχίας είτε θα στεφθούν με δάφνες για τη συμβολή τους στη λύση του ενεργειακού προβλήματος του Δήμου.
Εκ του συνδυασμού “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”

No Comments