Σταυρούλα Τσακμακλή

Συνέντευξη _ Σταυρούλα Τσακμακλή

Είναι επιβεβλημένο να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που ζητάνε τη ψήφο μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.

Πώς σκέφτονται για την πόλη, τί σχέδια έχουν, γιατί συμμετέχουν στις εκλογές;
Σε αυτά τα πλαίσια, η Σταυρούλα Τσακμακλή, υποψήφια με τον συνδυασμό “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”, διεκδικώντας τη συμμετοχή της στο Τοπικό Συμβούλιο, απαντά σε 7 ερωτήσεις!

1.Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική, εσύ αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τι σε ώθησε σε μια τέτοια απόφαση;

Ο αιώνας που διανύουμε είναι ο αιώνας των πόλεων των περιφερειών και των τόπων. Η αισθητική ποιότητα καθορίζει πλέον την ανάπτυξη. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης θα σταθούν με αξιοπρέπεια και θα ανθίσουν οικονομικά μόνο οι έξυπνες με γνώση και επιστήμη αλλά και οι όμορφες και φιλόκαλες πόλεις. Οι πόλεις και οι τόποι που θα ανακτήσουν τη χαμένη τους ταυτότητα στην ιστορία και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Οι πόλεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν την αρχιτεκτονική του τοπίου και την αρχιτεκτονική των μεταφορών. Οι πόλεις με υποδομές και αισθητική τόσο στον αστικό όσο και στον αγροτικό χώρο.

Ως πολίτες της ιστορικής πόλης του Μεσολογγίου έχουμε την υποχρέωση να αναστηλώσουμε τον ιστορικό μας τόπο. Το ιδιωτικό και δημόσιο χάος. Την πολεοδομική και χωροταξική αδιαφορία. Την αισθητική και ηθική απαξίωση του πολιτισμού. Η θεώρησή μου για δράσεις του ενεργού πολίτη, ο οποίος λειτουργεί πάνω από κομματικές και ιδεολογικές ταμπέλες. Η πίστη μου στην ανάδειξη- ανάσυρση του ανθρώπου με τα χαρίσματα και ταλέντα του τον οποίο όλοι κρύβουμε μέσα μας για κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά. Η καλλιέργεια του διαλόγου με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες λύσεις για κάθε πρόβλημα του πολίτη της πόλης μας.

Αυτά τα πιστεύω μου με ώθησαν να πάρω αυτή την απόφαση

2.Γιατί επέλεξες το Συμβούλιο Κοινότητας και όχι μια προσπάθεια να εκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Δεν είχα μέχρι χθες καμία πρόθεση να θέσω υποψηφιότητα με κανένα σχήμα. Πάγια θέση μου ήταν και είναι να στηρίζω την εκάστοτε εκλεγείσα Δημοτική Αρχή – Δημοτικό συμβούλιο με τις επιστημονικές μου γνώσεις με τις τεκμηριωμένες σχεδιαστικές μου δράσεις.
Όμως δέχθηκα μια πρόσκληση από τον συνδυασμό «Για την Κοινότητα Μεσολογγίου» για να τους παρουσιάσω την μέχρι σήμερα εκπονηθείσα εργασία μου για την πόλη μας. Τους γνώρισα και τους άκουσα. Επέλεξα να τους πλαισιώσω και να στηρίξω την προσπάθειά τους, ώστε να ακουστεί και η φωνή του απλού πολίτη με την εκπροσώπησή του μέσα από τη θεσμική θέση του συμβούλου της Κοινότητας για την Ι.Π του Μεσολογγίου.

3. Θεωρείς ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας είναι αρκετές ώστε να μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών;

Με τη συμμετοχή μας δίνεται δυνατότητα έκφρασης φωνής με αρμοδιότητες μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο, ώστε να προσδιορίζουμε το πρόβλημα και να προδιαγράφουμε τις λύσεις για τους πολίτες και την πόλη μας. Tο Μεσολόγγι.

Θέτουμε τους εαυτούς μας σε ψηφοφορία για να συμβάλλουμε στην αφύπνιση και ενεργοποίηση των πολιτών μέσω της άμεσης επικοινωνίας μας, για να αποκτήσουμε την πόλη που δικαιούμαστε.

Στόχος μoυ είναι και η δημιουργία μιας δεξαμενής σκέψης με τεκμηριωμένες προμελέτες για σύνταξη «ώριμων» οριστικών μελετών, για συνεχή απορρόφηση πόρων. Διότι με το νέο νόμο 4555/2018 άρθρα 83,84 τα Συμβούλια Κοινότητας μπορούν να διεκδικούν ως θεσμοθετημένα όργανα χρηματοδοτικά εργαλεία από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους.

4.Ποια αξιολογείς ότι είναι τα βασικά προβλήματα της κοινότητας Μεσολογγίου;

Το πρώτο είναι η έλλειψη «τοπικού χωρικού σχεδίου». Αυτό μπορεί να θέσει τους στόχους, ώστε οι προτεινόμενες πολεοδομικές μελέτες να θεμελιώσουν τις αρχές της μελλοντικής ανάπτυξης της πόλης μας.

Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης με πλήρη ενσωμάτωση της επέκτασης στον παλιό πολεοδομικό ιστό και να δοθεί προτεραιότητα στην ένταξη τεχνικών έργων, έργων υποδομής (αποχέτευση- ύδρευση).

Το τρίτο είναι η σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης ενοποιημένα σε παλιά και νέα πόλη με χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης περιμετρικά της πόλης. Οι οδοί να σχεδιάζονται με πλούσιο πράσινο και να αναδεικνύουν τα μέσα εναλλακτικής κίνησης με χάραξη των απαραίτητων διαδρομών. Να καθορισθεί ο αιγιαλός και η παραλία.

Το τέταρτο είναι απαραίτητη η ένταξη στο σχέδιο πόλης του εναπομείναντος πυκνοδομημένου τμήματος της Καλλονής και της περιοχής των Ταμπακαριών καθώς και πολλά άλλα προβλήματα καθημερινότητας.

5.Σε περίπτωση που εκλεγείς, σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι θα είσαι πιο αποτελεσματική ώστε να ασχοληθείς με αυτόν;

Στον τομέα Χωροταξίας – Δημοσίων Έργων. Στον τομέα αυτό μπορώ να προσφέρω σε όλα τα αντικείμενα αλλά ιδιαίτερα θα ήθελα να στηρίξω – συμβάλλω στη δημιουργία και ανασύνταξη των παρακάτω δράσεων.

α) Στην δημιουργία και τον συντονισμό ενός ολιγομελούς συντονιστικού οργάνου σχεδιασμού δράσεων της πόλης μας. Αυτό θα καθορίζει άξονες ανάπτυξης για την πόλη.
β) Στην δημιουργία και τον συντονισμό ενός ενεργού και επαρκώς στελεχωμένου τμήματος προγραμματισμού έργων και εξεύρεσης ίδιων και ευρωπαϊκών πόρων στο Δήμο μας.
γ) Στην ανασύνταξη των Τεχνικών Υπηρεσιών με την δημιουργία ομάδων μελέτης, κατασκευής έργων και εποπτείας αυτών για καλότεχνες κατασκευές.
δ) Τη δημιουργία οργανωμένου δικτύου εθελοντικής κοινωνικής δικτύωσης από τον απλό εργάτη μέχρι τον κορυφαίο επιστήμονα, απλωμένο σε ολόκληρο το κοινωνικό ιστό της πόλης μας. Θα έχει στόχο την καλλιέργεια συμμετοχικού πολιτισμού κοινωφελούς και αναπτυξιακής δράσης και θα λειτουργεί υποστηρικτικά συμπληρώνοντας τα κενά της δημόσιας διοίκησης της πόλης μας.

6.Πώς οραματίζεσαι να είναι το Μεσολόγγι σε 4 χρόνια από τώρα;

Ως μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη. Ο σχεδιασμός της θα πρέπει να σέβεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης μας. Η προσέγγιση του σχεδιασμού της θα πρέπει να είναι ολιστική – σαν ένα σύνολο – και όχι σαν ένα άθροισμα των μερών του.

7.Το 2026 είναι οι επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο, ουσιαστικά το Μεσολόγγι γίνεται το επίκεντρο του κόσμου για ένα χρόνο. Τί χρειάζεται να κάνει ο Δήμος ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την συγκυρία;

Στα χρόνια που ακολουθούν μέχρι το 2026 οι εκλεγμένοι Αυτοδιοικητικοί, το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι Φορείς, οι δημόσιοι Λειτουργοί, οι ενεργοί πολίτες και οι εθελοντές θα πρέπει να δώσουν τα χέρια. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Να φροντίσουμε ώστε η πόλη μας να γίνει ένα ανοιχτό εργοτάξιο έργων με απορρόφηση ευρωπαϊκών και ίδιων πόρων.

Η λαϊκή ρύση λέει : «Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος». Όλοι μαζί οφείλουμε να συμβάλλουμε στον επανασχεδιασμό των Υπηρεσιών και να κάνουμε την διοικητική, πολιτιστική και εσωτερική επανάσταση μας για την ανάδειξη της πόλης μας.

Προέχει να δώσουμε στην πόλη μας το Μεσολόγγι την αναπτυξιακή του ταυτότητα.

Να την αναδείξουμε σε πολιτιστική τουριστική πρωτεύουσα, σε κηπούπολη – πόλη περιπάτου, με ευρεία λειτουργία οργανωμένου και μοναδικού για τον ελλαδικό χώρο δικτύου ποδηλατοδρόμων. Για να προχωρήσουμε μπροστά δεν πρέπει να συνεχίσουμε να αγαπούμε την ύλη αλλά την ομορφιά η οποία μας περιβάλλει. Να την αναδεικνύουμε καθημερινά με ποιοτικά έργα. Η ανάδειξη της πόλης είναι προς όφελος όλων μας.

No Comments