Συνέντευξη _ Γιώργος Ντέκας

1. Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική, εσύ αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τι σε ώθησε σε μια τέτοια απόφαση;

Αυτό που με ώθησε στο να ασχοληθώ με την πολιτική είναι ότι μέσα μου πολλά πράγματα είναι σε κρίσιμο σημείο. Η καθημερινή επαφή μου με φίλους, συμπολίτες ή ακόμα με τους δικούς μου ανθρώπους, μου δίνουν την εντύπωση ότι πολλά πράγματα είναι σε οριακό σημείο και πρέπει κάτι να γίνει.Τα χρόνια περνάνε δυστυχώς και οι ευκαιρίες χάνονται,πόσο μάλλον στην πόλη μας….Η ομάδα της Κοινότητας Μεσολογγίου είναι κάτι διαφορετικό, κάτι νέο και κάτι που ήρθε για να μείνει και ν’αλλάξει τα πράγματα που δυσκολεύουν τη ζωή στην πόλη μας.

2. Γιατί επέλεξες το Συμβούλιο Κοινότητας και όχι μια προσπάθεια να εκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Επέλεξα το συμβούλιο κοινότητας γιατί πλέον με τη νέα νομοθεσία είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο σε όποιον μπορέσει να μπει στο συμβούλιο. Είναι η ευκαιρία σε όποιον πραγματικά θέλει και έχει τη διάθεση πάνω από όλα να προσφέρει για τον τόπο του με σκοπό ν’αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής, τα διάφορα θέματα που μας απασχολούν και να δώσει μια άλλη νότα στο αναβαθμισμένο ρόλο του συμβουλίου.

3. Θεωρείς ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας είναι αρκετές ώστε να μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών;

Πιστεύω πως πλέον οι αρμοδιότητες του συμβουλίου είναι καθοριστικές και πολύ καίριες στο να προσφέρουν αυτό που λείπει από την καθημερινότητα μας. Η άμεση επαφή με τους συμπολίτες μας μπορεί να δώσει λύσεις ή να προτείνει κάτι διαφορετικό αλλά ταυτόχρονα αποδεκτό και εφαρμόσιμο με σκοπό ο πολίτης να νιώθει ότι είναι σε μια πόλη που νοιάζεται γι αυτόν, που θέλει να συνεχίσει να ζει εντός με σκοπό την ευημερία και την εύκολη διαβίωση του!

4. Ποια αξιολογείς ότι είναι τα βασικά προβλήματα της κοινότητας Μεσολογγίου;

Δε θα αναφέρω τα κοινά, γνωστά και βασικά πού όλοι έχουμε κατά νου. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πόλη μας πλέον είναι η ‘πληγωμένη’ εικόνα προς τα έξω,αυτό που δείχνουμε. Όλοι νομίζουν ότι είμαστε μια πόλη φάντασμα που έχασε δημόσιες υπηρεσίες, στρατό και φοιτητές με αποτέλεσμα να δείχνουμε κωμόπολη και όχι πόλη που μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν τα πράγματα όντως είναι έτσι, κάποιος πρέπει να τα αλλάξει. Αν είσαι ενεργός πολίτης ίσως τα αλλάξεις. Αν είσαι σε θεσμικό ρόλο θα τα αλλάξεις. Αν κάτσεις αμέτοχος είσαι υποχρεωμένος να τα αποδεχθείς.

5. Σε περίπτωση που εκλεγείς, σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι θα είσαι πιο αποτελεσματικός ώστε να ασχοληθείς με αυτόν;

Τα τελευταία χρόνια έχω ασχοληθεί αρκετά με το τουριστικό κομμάτι. Είναι κάτι πολύ καινούριο για μένα, το έχω αγαπήσει και αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω αρκετά με τις γνώσεις μου και τη θέληση που έχω για τον συγκεκριμένο τομέα. Σε συνεργασία και με άλλους φορείς στόχος μου θα είναι να μπορέσει το Μεσολόγγι να είναι τουριστικός προορισμός με αποτέλεσμα να εδραιωθεί στους χάρτες των ταξιδιωτικών πρακτορείων και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και εκτός season ή συγκεκριμένων εορτών. Ναι, μεγάλη κουβέντα αλλά όλοι αυτό λέμε κρυφά από μέσα μας. Εγώ το λέω και φωναχτά!

6. Πώς οραματίζεσαι να είναι το Μεσολόγγι σε 4 χρόνια από τώρα;

Να είναι μια πόλη που να θες να μείνεις. Να συνεχίσεις να μένεις μάλλον. Μια πόλη που θες να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, να τα πας στην παιδική χαρά, να τα πας κινηματογράφο, να ποδηλατήσεις μαζί τους. Να περνάς ευχάριστα χρόνο με φίλους και γνωστούς. Να είναι μια πόλη που να μη βρίσκεις κίνητρο να την αφήσεις.

7. Το 2026 είναι η επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο, ουσιαστικά το Μεσολόγγι γίνεται το επίκεντρο του κόσμου για ένα χρόνο. Τί χρειάζεται να κάνει ο Δήμος ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την συγκυρία;

Το Μεσολόγγι είναι συνώνυμο με την ιστορία. Η ιστορία δημιούργησε τη φήμη και γιγάντωσε σε όλο τον κόσμο τις αξίες και τα ιδανικά που γεννήθηκαν στην πόλη μας. Έτσι λοιπόν νομίζω ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι να ενώσει όλους τους φορείς έτσι ώστε η γενική εικόνα μας όλο τον χρόνο να είναι αντάξια της φήμης των αγωνιστών που μας χάρισαν μέσα από τη δική τους Θυσία ότι πιο πολύτιμο, την Ελευθερία μας!

No Comments