Συνέντευξη _ Νεραντζής Παπαδόπουλος

1. Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική, εσύ αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τι σε ώθησε σε μια τέτοια απόφαση;

Το γεγονός ότι ως πολίτες αδιαφορούμε για τα κοινά ζητήματα μας έχει οδηγήσει στην εποχή της κρίσης που περνάει η χώρας μας σήμερα!
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή.
Πριν μια δεκαετία εμπνεύστηκα από την πολιτιστική κληρονομιά και την ιδιαίτερη ομορφιά της πόλης μου. Αρχικά, αυτό ήταν το ερέθισμα, ώστε να θελήσω μια καλύτερη εκδοχή της. Από νεαρή ηλικία, ανέπτυξα έναν τρόπο ζωής συμβάλλοντας στα κοινά με όλες μου τις δυνατότητες έχοντας ως ηθική ανταμοιβή την αναβάθμιση της πόλης που μεγάλωσα και του περιβάλλοντος μου!
Σήμερα, υποστηρίζω πως το Μεσολόγγι αποτελεί ένα ιδανικό μέρος να “ζεις” με όλη την σημασία της λέξης, να δημιουργήσεις έργο ζωής και οικογένεια που μπορείς να την χαρείς! Ως αποτέλεσμα των παραπάνω και της πορείας μου των τελευταίων ετών, δεν πιστεύω ότι μπαίνω στον χώρο της πολιτικής αλλά κρίνω πως είμαι αρκετά ώριμος και έμπειρος, ώστε να μπορώ να συμβάλω θετικά στην πρώτη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την κοινότητα!
Αναγνωρίζω πως η πόλη μου έχει άμεσα ανάγκη από ανθρώπους με σύγχρονες ιδέες και όρεξη για δουλειά και συμπεραίνω πως είναι η κατάλληλη στιγμή για εμένα να ενταχθώ στην ελπιδοφόρα αυτή προσπάθεια!

2. Γιατί επέλεξες το Συμβούλιο Κοινότητας και όχι μια προσπάθεια να εκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Κριτήριο σε αυτή μου την επιλογή υπήρξε ξεκάθαρα ο παράγοντας “δυναμική και ήθος” των υπόλοιπων μελών της ομάδας που πλέον ανήκω και συνεργάζομαι! Η αλλαγή στην πόλη μας θα έρθει μέσα από συλλογική προσπάθεια και εργασία, γι’αυτό και για εμένα προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ενός οικοδομήματος με γερές βάσεις,
όπως η ισότητα, ο διάλογος, η ομαδική εργασία, η εξωστρέφεια, το όραμα για την πόλη και η μεθοδικότητα. Απαραίτητα χαρακτηριστικά τα οποία ο συνδυασμός “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου” διαθέτει!

3.Θεωρείς ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας είναι αρκετές, ώστε να μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών;

Το μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρώσεις όλη την ενέργειά σου, όχι στο πώς να πολεμήσεις το παλιό, αλλά στην κατασκευή του νέου.
Οι αρμοδιότητες καθώς και οι ικανότητες των κατάλληλων ατόμων στο αυριανό συμβούλιο της κοινότητας, μπορούν να επηρεάσουν τους πολίτες της πόλης μας ώστε από κοινού να δώσουμε μια για πάντα βιώσιμες λύσεις στα θέματα της καθημερινότητας μας!
Οι πρωταρχικές αλλαγές που χρειάζεται η πόλη είναι ανέξοδες ή με πολύ χαμηλό κόστος. Για να μάθουμε να οδηγούμε συνετά και να σεβόμαστε τις διαβάσεις πεζών (οι οποίες αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν) δεν κοστίζει τίποτα, είναι ξεκάθαρα θέμα οργάνωσης και συλλογικής αντίληψης. Για να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε σακουλάκια καθαριότητας κάθε φορά που βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα στο πάρκο ή στην γειτονιά μας δεν κοστίζει τίποτα, είναι θέμα νοοτροπίας και σεβασμού!
Εάν θέλουμε να γίνουμε μια σύγχρονη και βιώσιμη πόλη θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από τα βασικά, με αφετηρία ο καθένας μας να μάθει να λέει το ευχαριστώ καθημερινά!

4.Ποια αξιολογείς ότι είναι τα βασικά προβλήματα της κοινότητας Μεσολογγίου;

Όντας μέσα σε ένα ταχύτατα εξελίξιμο και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον γύρω μας, το Μεσολόγγι ως μικρή πόλη με μεγάλη ανεργία απειλείται να συρρικνωθεί τόσο, ώστε πολύ σύντομα να χάσει την σημερινή του σύνθεση και γνωρίσματα!
Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο εάν οι νέοι άνθρωποι διευκολυνθούν στο να γυρίσουν και να εργαστούν στην περιοχή μας ώστε να δώσουν τις βάσεις για μια νέα εποχή. Έτσι, η απάντηση είναι ξεκάθαρα η απειλή της ερημοποίησης της πόλης μας ή η αισθητή πληθυσμιακή συρρίκνωση της!
Ένα εξίσου σοβαρό θέμα είναι η απουσία ταυτότητας στην πόλης μας! Διαβάζοντας κανείς την προεπαναστατική ιστορία της, διακρίνει πολύ εύκολα την αλλοίωση του χαρακτήρα της και από μια αρχικά σημαντική ναυτική δύναμη στην Μεσόγειο θάλασσα με μεγάλη εξωστρέφεια και πνευματικότητα, σταδιακά να χάνει την πνευματικότητα της και να μετατρέπεται στην σημερινή εσωστρεφή κοινωνία. Τελικά, φτάνει στη σημερινή εκδοχή της, ανίκανη να δώσει λύσεις στα καθημερινά της προβλήματα καθώς και απρόθυμη να εξάγει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα!
Η πόλη και η περιοχή μας χρειάζεται να ξανά βρει την ισχυρή και διακριτή ταυτότητα της ως σημείο αναφοράς στον χάρτη, ώστε να μπορέσει να καταστεί ανταγωνιστική και να διεκδικήσει μια θέση στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον γύρω μας!
Είμαι πεπεισμένος πως έχει όλα τα απαραίτητα υλικά για να χτίσει αυτό το οικοδόμημα και να καταφέρει να βγει από το αδιέξοδο του σήμερα!

5.Σε περίπτωση που εκλεγείς, σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι θα είσαι πιο αποτελεσματικός ώστε να ασχοληθείς με αυτόν;

Λειτουργώ αποτελεσματικά οπουδήποτε υπάρχει διάλογος, μεθοδικότητα, συνεργασία και σεβασμός ως κοινές αξίες! Πιο συγκεκριμένα, λόγω της εργασιακής μου εμπειρίας και του βίου μου στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια κρίνω πως θα μπορούσα να συμβάλω στην οργάνωση και προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, στην αναδιοργάνωση της καθημερινότητας μας και στην βελτίωση της επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των πολιτών από τις ηλεκτρονικές δομές του δήμου και της κοινότητας!

6.Πώς οραματίζεσαι να είναι το Μεσολόγγι σε 4 χρόνια από τώρα;

Μια λέξη είναι αρκετή, “Συνεργασία” σε κάθε επίπεδο!
Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά, ώστε να τεθούν στέρεες βάσεις και να χαραχθεί μια αναπτυξιακή κατεύθυνση προς την επίτευξη μιας καλύτερης εκδοχής της πόλης μας.
Το Μεσολόγγι σαφώς μέσα στην επόμενη τετραετία επιβάλλεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι ο επαρκής φωτισμός, η ποιότητα οδοστρώματος, η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, οι ηλεκτρονικές κοινωνικές υπηρεσίες, το σχέδιο πόλεως, η προσβασιμότητα.
Να έχει κάνει ως πόλη ένα δυναμικό βήμα εισόδου στην πιο κερδοφόρα βιομηχανία της χώρας μας αυτή του τουρισμού, δημιουργώντας θεματικά προϊόντα, ισχυρό Brand Name και ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις σε όλη την περιοχή!
Να έχει καταγράψει τις ιδιαιτερότητες και ικανότητες των πολιτών του προς αξιοποίηση τους και τις ανάγκες τους προς διευκόλυνση τους!
Οραματίζομαι μια πόλη όπου δημοτική αρχή και πολίτες αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες της περιοχής αξιοποιώντας στο έπακρον από κοινού κάθε ευκαιρία και διαθέσιμο πόρο προς όφελος του συνόλου!

7.Το 2026 είναι η επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο, ουσιαστικά το Μεσολόγγι γίνεται το επίκεντρο του κόσμου για ένα χρόνο. Τί χρειάζεται να κάνει ο Δήμος ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή τη συγκυρία;

Η έξοδος τραγουδήθηκε από πολλούς ποιητές παγκόσμιας αίγλης, όπως ο Ουγκώ, ο Γκαίτε κ.ά. Ο αγώνας των υπερασπιστών του
Μεσολογγίου, συμβολίζει από τότε την ελευθερία και τον ηρωισμό, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών μεγάλων δημιουργών και απαθανατίστηκε στους εξαιρετικούς πίνακες του Ντελακρουά, του Ντελανσάκ, του Βρυζάκη κ.ά.
Το Μεσολόγγι και η δυναμική του δεν πρέπει να περιοριστεί μέχρι την πύλη και τα εθνικά σύνορα, υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε μέρος της γης πρόθυμοι να δουλέψουν για την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας της πόλης μας! Μένει μόνο να τους δώσουμε την ευκαιρία να φανούν χρήσιμοι…
Το Μεσολόγγι και η ιστορία του, δεν ανήκει ούτε στους Μεσολογγίτες μα ούτε και μονάχα στους Έλληνες, η ιστορία του αποτελεί πανανθρώπινη κληρονομιά και αξιακή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές της ανθρωπότητας και θα άρμοζε το φαινόμενο της εξόδου να μελετάται σε κάθε σχολείο του κόσμου!
Χρειαζόμαστε πολλές σελίδες για να γράψουμε τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος για την επέτειο των 200 χρόνων! Όμως το μήνυμα το οποίο πρέπει να επικοινωνήσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα είναι ότι το φαινόμενο της Εξόδου δεν αφορά απλά την πόλη μας, αφορά κάθε ελεύθερο στην ψυχή και στο σώμα άνθρωπο!
Ο Δήμος μας θα επωμιστεί μεγάλη ευθύνη και όγκο εργασίας, γι’αυτό θα πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα αναπτύσσοντας συνεργασίες και εξαιρετικές επικοινωνιακές καμπάνιες, ώστε να προσελκύσει και να φιλοξενήσει με τον κατάλληλο τρόπο ανθρώπους από κάθε μέρος της γης!
Τα οφέλη για την πόλη μας θα είναι αναπτυξιακά και οικονομικά τα οποία θα διαχυθούν σε όλη την περιοχή, παγκόσμια αναγνωρισιμότητα καθώς θα ενισχυθεί η ταυτότητα της σημαντικά, ενώ στόχος θα είναι η ροή επισκεψιμότητας 365 μέρες τον χρόνο!
Ας ξεκινήσουμε όλοι μας από σήμερα τις προετοιμασίες για το μεγάλο αυτό γεγονός μελετώντας την ιστορία της πόλης μας, ας γίνουμε όλοι μας φιλόξενοι οικοδεσπότες και καλοί ξεναγοί!

No Comments